Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Live:

latest

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Συμμετοχή σε 2 συζητήσεις-πάνελ στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η μεσογειακή διατροφή, τα φυτικά προϊόντα και η κυτταρική κτηνοτροφία βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συζήτηση-πάνελ “The Future Of F...



Η μεσογειακή διατροφή, τα φυτικά προϊόντα και η κυτταρική κτηνοτροφία βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συζήτηση-πάνελ “The Future Of Food: Imagining Our 2040 Meals” που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Οικονομικού Forum των Δελφών. Παράλληλα, ο κ. Δημήτρης Βολουδάκης, Διευθυντής Προγραμμάτων Κατάρτισης, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, συμμετείχε σε συζήτηση-πάνελ για τη μετάβαση των αγροτών στην «πράσινη γεωργία», η οποία συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ από την Παγκόσμια Τράπεζα.


Βασικοί συμμετέχοντες στη συζήτηση “The Future Of Food: Imagining Our 2040 Meals” ήταν η κα. Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης της «NISSOS Beer» και η κα. Ιωάννα Μελικίδου, Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης της ΚΟΝΒΑ. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Νεκτάριος Β. Νώτης, Ιδρυτής και Δ. Σύμβουλος της Notice Content & Services.


Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν σε ζητήματα νέων και καινοτόμων τεχνολογιών στον κλάδο της αγροδιατροφής, στο θέμα της διατροφικής επάρκειας και σε φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους παραγωγής, ενώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς και ότι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κουρή, το 2040 θα είναι η εποχή των “alternatives”. «Εναλλακτικές ζωικές πρωτεΐνες, κρέας, αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά από φυτικές πηγές ή από καλλιέργεια βλαστοκυττάρων σε βιοαντιδραστήρες ή πρωτεΐνες παραγόμενες από ζυμώσεις ακριβείας».


«Η ανθρωπότητα πρέπει να καλύψει την μεγάλη ζήτηση για ζωικά προϊόντα με βιώσιμες μεθόδους που δεν θα καταστρέψουν τον πλανήτη και θα έχουν προσιτό κόστος», επεσήμανε ο κ. Κουρής. «Θέλω να πιστεύω ακόμα ότι και η γαστρονομική τέχνη και δημιουργικότητα θα απογειωθεί με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, χαρίζοντας σε όλους εμάς πολλές, νέες και αξέχαστες εμπειρίες».


Από την πλευρά της η κα. Μελικίδου, ανέφερε ότι οι αλλαγές που περιμένουμε να δούμε σε προϊόντα στο πιάτο και στο ράφι το 2040 δεν είναι μακριά από αυτό που έχουμε σήμερα, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε. «Δημιουργούνται κατηγορίες φυτικών προϊόντων με τη χρήση πρώτων υλών που έχουμε, όπως αρακάς, όσπρια, ρεβίθια, φακές, φάβα, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϊόντα μίμησης, όπως ένα φιλέτο κοτόπουλο. Μέχρι το 2040 θα έχουμε δημιουργήσει ένα αντίγραφο τέτοιο, που θα καλύπτει όχι μόνο το πως φαίνεται και το πως μυρίζει το τρόφιμο αλλά και το διατροφικό κομμάτι». 


Στη συνέχεια, η κα. Μελικίδου εστίασε στη συσκευασία. «Ήδη έχουμε μπει σε διαδικασία αλλαγής, με συσκευασίες φιλικές στο περιβάλλον ακόμα και βρώσιμες, αλλά και έξυπνες» εξήγησε. «Ακόμα με σκανάρισμα της συσκευασίας θα μπορεί κάποιος να μαθαίνει από πού είναι και από πού προέρχεται η πρώτη ύλη, τη διαδρομή της αλλά και τη διαδικασία παραγωγής της».


Ο κα. Τριχοπούλου, τέλος, έκανε λόγο για τρεις άξονες ως προς την τελική διατροφική επιλογή. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα δεσπόζει και θα αλλάξει τις επόμενες γενιές. Δεν έχει συμβεί τέτοια επανάσταση στην ανθρωπότητα. Το ζούμε αλλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει». Μίλησε, ωστόσο, και για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι «είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε και να επιδράσουμε στην κλιματική αλλαγή». Έκλεισε τονίζοντας τη σημασία της μεσογειακής διατροφής. «Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά είναι και μία διατροφή βιώσιμη». 


Στη συζήτηση-πάνελ “Greening Agriculture in the EU and Globally” που συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ από την Παγκόσμια Τράπεζα, ο κ. Δημήτρης Βαλουδάκης, Διευθυντής Προγραμμάτων Κατάρτισης, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, επισήμανε χαρακτηριστικά ως προς τα προβλήματα των αγροτών: «Ήταν τα ίδια πριν δέκα χρόνια: υψηλό κόστος, χαμηλές τιμές. Υπάρχει μικρή άμεση επίδραση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε κάποιους ακούγονται εξωγήινα αυτά. Να αναλογιστούμε αυτές τις δυσκολίες. Λιγότερο από 7% των Ελλήνων αγροτών έχουν λάβει αγροτική κατάρτιση. Περίπου κοντά στο 40% των Ελλήνων αγροτών, είναι γυναίκες. Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των αγροτών. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης, δίχως να ανταγωνιζόμαστε πανεπιστημιακά προγράμματα».


Στο ίδιο πλαίσιο προσέθεσε: «Όταν μιλάμε για καινοτόμα συστήματα, μιλάμε για νέες τεχνολογίες. Μπορέσαμε να προοδεύσουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να χτίσουμε εμπιστοσύνη με τους αγρότες. Να διευκρινίσουμε ποιες είναι οι απαιτήσεις. Βλέπουμε αύξηση στους αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά. Θα ήθελα να δημιουργηθούν ευκαιρίες διασύνδεσης. Οι αγρότες δεν πρέπει να δρουν μεμονωμένα».


Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Από το 2018, έχει ωφελήσει πάνω από 7.000 νέους, υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε περισσότερα από 65 σημεία σε όλη την Ελλάδα. 


Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.


Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.5 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.200 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 134 χώρες ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. 


Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας...


H AgroNews365.eu δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...



Instagram Follow on Instagram

Viral #MyWonderWall